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Beneva Pines Subdivision 
Interpretation of Fence Requirements 

August 9, 2014 - Beneva Pines Homeowner's Association Board of Directors 
 
 
Introduction 
 
The "Amended and Restated Declaration of Covenants and Restrictions of Beneva Pines" 
document, dated July 14, 2005, states: 
 
ARTICLE VI, Use Restrictions: 
7. Walls, Fences, and Hedges. No wall, fence, or hedge shall be built or maintained in the front 
yard of any Lot, which for this purpose shall mean the area from the street up to the front edge 
of the residence on the Lot. Fences, walls, or hedges up to six (6) feet in height may be permitted 
along the rear lot lines of Lots located on the outer boundary of the Subdivision but not on 
interior lot lines bounding Lots in the Subdivision and not around the lake. Hedges and shrubs 
may be permitted along interior lot lines. In no event shall chain link fencing be permitted 
anywhere in the Subdivision. All fences, walls, shrubs or hedges permitted by this provision must 
be submitted to and approved by the Association as required elsewhere in this Declaration. The 
Association may construct and maintain a wall or hedge up to eight feet in height along the west 
boundary of the Subdivision (hereinafter the "Beneva Road Wall"). The Beneva Road Wall shall 
be maintained by the Association in good condition and appearance. The Association shall have 
an easement across each lot as is reasonably necessary to permit the construction and 
maintenance of the Beneva Road Wall. No owner shall alter the appearance or structure of the 
Beneva Road Wall. No wall, fence or hedge shall be maintained in such manner as to be 
unsightly. 
 
 
 
Background 
 
Prior to 2005, the original Beneva Pines Covenants and Restrictions documents were 
ambiguously worded and difficult to enforce. The Beneva Pines Homeowner's Association (HOA) 
board worked with an attorney to amend the original Covenants and Restrictions documents. 
Those documents, dated July 14, 2005, were voted on and approved by the Beneva Pines HOA 
members. 
 
When the documents were amended in 2005, existing fences were "grandfathered in." This is 
why some homes currently have fences that are not in compliance with the current Covenants 
and Restrictions document.  
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New Fence Requests 
 
When evaluating requests for new fences, the Beneva Pines board must follow the current 
Covenants and Restrictions document: 
 

• Fences, walls, or hedges up to six (6) feet in height may be permitted along the rear lot 
lines of Lots located on the OUTER boundary of the Subdivision. 

 
• Fences or walls are NOT permitted on INTERIOR lot lines bounding Lots in the 

Subdivision. 
 

• Fences,  walls, or hedges are NOT permitted around the lake. 
 

• Chain link fences are NOT permitted anywhere in the Subdivision. 
 
 
 
 
Grandfathered Fences 
 
As "grandfathered" fences (those along interior lot lines) age, they may not be replaced. In other 
words, "grandfathered" fences that border interior lots cannot be replaced by new fences. (They 
may be replaced, per the "Covenants and Restrictions" document, Article VI, paragraph 7, by 
hedges and shrubs.) 
 
 


